Granat doniczkowy to roślina, która może być w karłowatej formie uprawiana w naszych domach. Nie liczmy jednak na to, że wyda piękne, jadalne owoce. Pojawią się jedynie ich miniaturki.
Właściwie pielęgnowany jest rośliną długowieczną. Jeżeli chcemy, aby roślina pięknie się rozkrzewiała, wczesną wiosną powinniśmy przycinać jej pędy.
- Stanowisko dla granatu
Latem roślina wymaga stanowiska raczej słonecznego, osłoniętego od wiatru, najlepiej w ogrodzie. Zimą potrzebne jej będzie z kolei stanowisko jasne, np. na werandzie lub południowym oknie.
- Temperatura dla granatu
W zimie, kiedy roślina przebywa w stanie spoczynku, wymaga temperatur niższych, około 8-10°C. Latem optymalna dla niej będzie zaś temperatura pokojowa.
- Podlewanie granatu
Latem podlewajmy drzewko raczej umiarkowane, jesienią bardzo oszczędne. Dzięki temu będzie ono mogło zrzucić liście i przejść w stan spoczynku. Od lutego znowu zacznijmy podlewać je obficiej. Roślina ta nie znosi zalewania podłoża w doniczce, dlatego należy unikać takiego postępowania.
- Nawożenie granatu
Roślina ta wymaga nawożenia od lutego do września, najlepiej co 2 tygodnie, przy użyciu roztworu nawozów mineralnych dla roślin doniczkowych.
- Przesadzanie granatu
Granaty przesadzamy co roku, na przedwiośniu. Przygotowujemy dość ciężkie podłoże, złożone z ziemi darniowej, liściowej oraz piasku (2:2:1). Rośliny sadzimy w sporych rozmiarów donicach, najlepiej ceramicznych albo drewnianych.
- Rozmnażanie granatu
Aby rozmnożyć tę roślinę, odrywamy w czerwcu półzdrewniałe sadzonki razem z piętką, a następnie umieszczamy je w mieszaninie torfu z piaskiem. Powinny się one ukorzenić po około 6 tygodniach. Granaty możemy także rozmnażać z nasion, jednak poszczególne egzemplarze będą się różnić miedzy sobą, zwykle silnie rosną i nie zawsze kwitną.
- Szkodniki i choroby, które atakują granat
Roślina ta często jest atakowana przez dość trudnego do zwalczenia mączlika szklarniowego, czyli tzw. białą muszkę. Aby się go pozbyć, z reguły stosuje się opryskiwanie oraz podlewanie drzewka małymi porcjami wywaru tytoniowego, który sporządzamy, gotując wywar z jednego papierosa przez około 15 minut.