Kupując bób, należy wybrać ten najbardziej zielony, albowiem oznacza to, ze został świeżo zebrany.
Należy również zwrócić uwagę na to, aby był bez plam i posiadał ładną, gładką skórkę.
Gotowanie bobu – wskazówki
Należy wrzucić bób do garnka i zalać go wodą, tak aby woda sięgała nieco ponad poziom bobu. Jeśli nie lubicie zapachu bobu. można do garnka włożyć gałązkę kopru, która zniweluje nieprzyjemny zapach. Po zagotowaniu należy zmniejszyć gaz, tak aby bób delikatnie bulgotał.
Młody bób wystarczy gotować kilkanaście minut, starszy natomiast należy kilkadziesiąt minut – w zależności od preferencji 30-50 min. Najlepiej jest co jakiś czas wyjąć ziarno bobu i skosztować czy jest miękkie. Wodę należy posolić mniej więcej w połowie gotowania.
Młody bób można jeść z łupką, ponadto jest znakomitym dodatkiem do sałatek zamiast zielonego groszku i innych fasolek.
Starszy bób należy obierać, ponieważ jego łupka jest znacznie grubsza. Nieobrany można usmażyć z czosnkiem i estragonem.
Tagi:
- jak gotowac bob