Jak gotować ryż?

Gotowanie ryżu to czynność pozornie prosta, jednak często zdarza się, że ziarna przyklejają się do dna garnka albo sklejają się ze sobą, czego nikt chyba nie lubi.

Warto więc zapamiętać kilka wskazówek, stosowanych zresztą także w Chinach, dzięki którym nasz ryż już zawsze będzie idealny.

 

Wskazówki, jak gotować ryż

Po pierwsze należy przepłukać ryż zimną wodą do momentu, gdy woda stanie się czysta, a także wybrać uszkodzone czy połamane ziarna. Potem należy przesypać ryż do garnka i dodać wodę, zgodnie z zasadą, że na każdą szklankę ryżu dodajemy półtorej szklanki wody.

Następnie, zgodnie z uznaniem, solimy ryż, stawiamy na średnim ogniu, bez przykrywania garnka, i czekamy, aż woda się zagotuje – gdy zacznie wrzeć, lekko skręcamy ogień, przykrywamy garnek ciężką pokrywką, zostawiając mały otwór, przez który para będzie uciekała na zewnątrz. Gdy w ryżu zaczną tworzyć się kratery, skręcamy ogień do małego i całkowicie przykrywamy garnek, a następnie dusimy przez ok. 15 minut.

Do wody przed gotowaniem można także dodać łyżkę, dwie oleju.

Przedstawiony powyżej sposób gotowania ryżu (ze względu na zastosowane proporcje) polega na absorpcji wody przez ryż – dzięki czemu nie musimy go później odcedzać.

3/5 - (1 vote)

Tagi:

  • proporcje gotowania ryżu

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.