Awokado to owoc o gruszkowatym kształcie, stosowany często i chętnie w kuchni ze względu na zawarte w nim tłuszcze nienasycone, łatwo przyswajalne przez organizm, a równocześnie zdrowe.
Zalecane jest jako alternatywa dla masła w przypadku osób cierpiącym na choroby układu krążenia, wątroby, z upośledzonym metabolizmem itp.
Jak wybrać dojrzałe awokado?
Warto wiedzieć, że dojrzały owoc awokado dobrze się rozsmarowuje, uważany jest więc za świetny zamiennik tłuszczów pochodzenia zwierzęcego.
Aby wybrać dojrzałe awokado, delikatnie naciśnij owoc u nasady ogonka. Jeśli jego skórka ugnie się, oznacza to, że owoc jest idealny.
Można również kupić twardsze owoce, bowiem pozostawione przez kilka dni w temperaturze pokojowej samoistnie dojrzeją. Awokado posiada wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Ponadto stanowi bogate źródło witaminy C i potasu. Owoc znakomicie nadaje się do wszelkiego rodzaju sałatek owocowych oraz deserów, może również być alternatywą dla masła czy innych tłuszczów pochodzenia zwierzęcego.
Jak jeść awokado?
Częstym problemem dla osób, które po raz pierwszy stykają się z owocami awokado, jest… ich jedzenie. Nie każdy wie, jak oddzielić miąższ ze skórki, którą część owocu spożywać, a z której zrezygnować itp.
Najważniejsze, aby przygotowywany do spożycia owoc był dojrzały – wtedy nie będziemy mieć problemu z oddzieleniem miąższu od skórki. Jako że awokado dojrzewa po zerwaniu z drzewa, nie obawiajmy się zostawić owocu niedojrzałego na kilka dni (2-3) w ciemnym chłodnym miejscu – podniesie to jego walory smakowe i sprawi, że będziemy mogli cieszyć się w pełni jego dojrzałym smakiem.
Dojrzały owoc kroimy na pół i oddzielamy miąższ od skórki.
Oglądając poniższe filmy, dowiesz się nie tylko, jak powinien wyglądać proces obierania awokado, ale zobaczysz też, jak pokroić awokado, aby wyglądało estetycznie.
Potrawy z awokado
Obrane ze skórki awokado można np. zmiksować ze szklanką mleka i dwiema łyżeczkami miodu, uzyskując wyborny krem, który można stosować jako dodatek do deserów, a także do jedzenia jako samodzielne dane.
Można również miąższ awokado rozgnieść widelcem, połączyć z solą i pieprzem i używać jako zamiennika masła.
Innym sposobem spożywania awokado jest sałatka, przygotowana z pokrojonego miąższu owocu, ząbka czosnku, połowy papryki, małej cebuli, soku z cytryny oraz łyżeczki octu, doprawiona dla smaku solą oraz pieprzem.
Tagi:
- jak jeść awokado
- awokado jak jeść
- avocado jak jeść
- jak jesc avokado
- jak jeść avocado
- yhs-fh_lsonsw
- avokado jak jesc
- jak wyglada awokado
- jak sie je awokado
- Owoc Awokado
kupilam wczorak awokado i zrobiłam sałatke , jabłko i ogurt i awokado jest takie twarde, że nie da sie jeść, kurcze
bo jest niedojrzałe