Karambola, zwana inaczej gwiaździstym owocem, pokrojona w plastry ma kształt gwiazdek. Pochodzi z obszaru Indonezji i Malezji.
Ma bladozielony lub jasnożółty miąższ, jest bogata w witaminy C, A oraz żelazo.
Jak się je karambolę?
Karambolę spokojnie można jeść na surowo razem ze skórką, może też stanowić świetny dodatek do sałatek czy drinków. Trzeba jednak pamiętać, że surowy owoc zawiera dodatek kwasu szczawianowego – zneutralizujemy jego negatywne działanie, gotując lub pusząc karambolę.
Po zmiksowaniu można ją dodać do curry lub sosu.
Przy kupowaniu owoców w sklepie trzeba zwrócić uwagę na to, czy owoce są jędrne – takie najdłużej będą nadawały się do celów spożywczych. Najlepiej przechowywać je w lodówce.
Tagi:
- karambola jak jeść
- jak jesc karambole
- jak sie je karambole
- karambola
- karambola owoc jak jeść