Ogórki kiszone są znane w całej Europie centralnej i wschodniej. Często używa się ich jako zakąski, są znakomitym dodatkiem do obiadu i różnorodnych sałatek.
Jeżeli planujesz kiszenie ogórków, ale nie wiesz, jak się to robi – dobrze trafiłeś. Mamy dla Ciebie dzisiaj garść wskazówek, jak to zrobić.
Zapraszamy do lektury!
Potrzebne będą:
- ok. 2 kg ogórków
- 2 główki czosnku
- koper
- świeży chrzan
- sól
- ziele angielskie
- pieprz- w ziarenkach
Przygotowanie
Na spodzie dużego słoja układamy koper (duże gałązki), starty chrzan i czosnek, ziele angielskie i pieprz. Można też dodać liście wiśni. Układamy na tym ogórki i zalewamy soloną wodą. 2 łyżki soli na 1 litr wody. Po zakręceniu, obróć słój do góry dnem i postaw w ciemnym i ciepłym miejscu. Po kilku dniach otrzymamy przepyszne ogórki kiszone.
Tagi:
- jak kisic ogorki
- jak ukisić ogórki