Krojenie ananasa krok po kroku!
Połóż ananasa na desce. Jedną ręką trzymaj go za liście, a drugą odetnij podstawę. Postaw ananasa na odciętym spodzie. Przytrzymując za liście, odcinaj od ich nasady w dół kolejne segmenty.
Po odcięciu skórki dookoła powinnaś widzieć żółty owoc ananasa naznaczony dość dużymi oczkami. Oczka te są ułożone skośnie, aby je usunąć połóż owoc na boku. Liście nadal trzymaj jedną ręką a drugą wycinaj nożem skośnie po kilka oczek.
Nacięcia rób na kształt litery V. Nie muszą one być bardzo głębokie. Wycinaj oczka po skosie dookoła owocu. W ten sposób pozbędziesz się ich i nadasz ozdobny wzór na ananasie.
Jeżeli chcesz podawać owoc do jedzenia w plastrach, pozostaw liście i odkrawaj plasterki (liście zostaną na końcu).
Jeżeli chcesz pokroić ananasa w cząstki wzdłuż długości, odetnij liście.