Każdy, kto uwielbia grzyby, chce się cieszyć ich smakiem także poza sezonem. Sposobów na ich przechowywanie jest wiele – niektórzy preferują grzyby suszone, inni marynowane, jednak jest też grono osób, które chętniej sięgają po grzyby mrożone.
Dzisiaj mamy dla was kilka wskazówek dotyczących prawidłowego mrożenia grzybów.
Mrożenie grzybów
Większość grzybów można mrozić na surowo. Przed zamrożeniem trzeba je odpowiednio przygotować. Na początek musimy grzyby dokładnie oczyścić – starannie umyć, obrać, wysuszyć i wtedy pokroić w odpowiedni sposób – w zależności od potraw, do jakich mamy zamiar wykorzystywać je po rozmrożeniu.
Pokrojone grzyby wkładamy do plastikowych pudełek lub foliowych woreczków, najlepiej dzieląc uprzednio na jednorazowe porcje. Możemy również opisać każdą z mrożonek, np. „grzyby na sos” czy „grzyby do zupy”, co ułatwi nam w przyszłości wyszukanie odpowiedniej porcji.
Ważne!
Niektóre grzyby, np. kurki, przed zamrożeniem należy zblanszować.