Każdy smakosz grzybów chce się cieszyć ich smakiem przez cały rok. Warto więc odpowiednio przechowywać grzyby, wybierając jedną z popularnych metod, tj. marynowanie, suszenie, ale także mrożenie.
Dzisiaj opiszemy metodę, jaką jest mrożenie kurek.
Mrożenie kurek
Większość można mrozić na surowo, w przypadku kurek konieczne jest tzw. blanszowanie, czyli krótkie obgotowanie w lekko posolonej wodzie. W innym wypadku po rozmrożeniu grzyby mogą być nieco gorzkawe.
Przed zamrożeniem można je też poddusić z niewielką ilością oleju na dużym ogniu, z dodatkiem np. cebulki, po odpowiednim wcześniejszym oczyszczeniu i pokrojeniu.
Gdy grzyby całkowicie ostygną, dzielimy je na porcje, wkładamy do woreczków lub plastikowych pojemniczków, a następnie do zamrażarki.
Tagi:
- mrożenie kurek
- jak mrozić kurki
- jak zamrozić kurki
- czy mozna mrozic kurki
- czy kurki mozna mrozic
- kurki mrozenie
- czy można mrozić kurki surowe
- zamrazanie kurek
- jak zamrażać kurki
- kurki jak mrozić