Jeżeli chcesz zamrozić owoce, ale nie wiesz, jak to zrobić, dobrze trafiłeś. Poniżej mamy dla Ciebie kilka wskazówek, jak to zrobić.
Zapraszamy do lektury!
Wskazówki, jak mrozić owoce
Przed zamrożeniem owoce należy starannie umyć. Następnie pogrupować wg wielkości i stopnia dojrzałości.
Jagody, truskawki, maliny itp. niezbyt duże owoce mrozimy w odstępach, aby się nie posklejały, np. układamy na tacce.
Co jakiś czas zaglądajmy do zamrażarki i wstrząsajmy tacką tak, by odkleić przylegające do niej, twardniejące już owoce. Czynność powtarzajmy kilka razy – do momentu, kiedy owoce będą już na tyle twarde, że nie będą się odkształcać.
Twarde owoce przesypujemy do woreczka lub pojemnika, w których mają być zamrożone. Wkładamy do zamrażarki.
Wyciągajmy zawsze taką ilość owoców, jakiej potrzebujemy. Jeśli owoce są lekko sklejone ze sobą, potrząśnijmy woreczkiem lub pojemnikiem, by rozluźnić strukturę mrożonki.
Tagi:
- jak mrozic owoce