Jeżeli chcesz zamrozić warzywa, ale nie wiesz, jak to zrobić, dobrze trafiłeś. Poniżej mamy dla Ciebie kilka wskazówek, jak to zrobić.
Zapraszamy do lektury!
Wskazówki, jak mrozić warzywa
Wszystkie owoce i warzywa, które chcemy zamrozić muszą być dojrzałe, nie uszkodzone i świeże.
Proces mrożenia najlepiej zacząć tuż po przyniesieniu do domu. Warzywa należy dokładnie umyć. Aby warzywa zachowały swój smak i aromat, należy wrzucić je do wrzątku, a następnie opłukać zimną wodą. Dzięki temu warzywa zachowają intensywna barwę, odpowiednia twardość i krócej się gotują
Większość warzyw trzeba zblanszować, by nie straciły smaku.Obgotować przez 2-3 minuty i wrzucić do schłodzonej wody. Dotyczy to m.in.fasolki ,grochu,kalafiora i brokułów. Na surowo można mrozić:marchew, paprykę,cebulę,czosnek.
Chcąc zachować pełny smak, kształt i wartości odżywcze mrożonek pakuj je do szczelnie zamkniętych opakowań, z których wcześniej usunęłaś powietrze. Im wolniejszy będzie proces rozmrażania, tym produkty po rozmrożeniu będą smaczniejsze.
Tagi:
- jak mrozić warzywa
- jak mrozić marchew
- jak mrozic kalafior
- mrożenie kalafiora
- jak zamrozić marchew
- jak zamrozić kalafior
- jak mrozic marchewke