Każdy smakosz piwa wie, że najlepiej smakuje ono, kiedy jest prawidłowo podane. Piwo można pić bezpośrednio z puszki czy butelki, jednak spore grono osób uwielbia piwo przelane do szklanki czy kufla, z pianą na dwa palce, uznawaną za wzorcową.
W jaki sposób nalewać piwo, aby efektownie wyglądało, a piana miała odpowiednią wysokość? Podpowiadamy poniżej.
Do czego nalewać piwo?
Piwo należy lać do czystego kufla lub szklanki, w zależności od upodobań, uprzednio przepłukanych zimną wodą. Zimna woda sprawi bowiem, że bąbelki piany nie będą przyklejały się do ścianek naczynia, a trunek będzie miał podręcznikowy, bursztynowy kolor.
Jak nalewać piwo?
Ważne jest również to, jak nalewa się piwo. Beczkowe nalewamy na raz – za jednym pociągnięciem kurka. Puszkowe czy butelkowe nalewamy z kolei na dwa razy – pierwszy raz po ściance do wysokości ok. 2/3 naczynia, potem z pewnej wysokości, aby powstała piana. Dzięki takiemu sposobowi nalewania powinniśmy uzyskać właśnie pianę na 2 palce.
Jeżeli nie chcemy piwa z pianą, nalewajmy je z puszki czy butelki na raz po ściance kufla czy szklanki, nie zapominając o uprzednim przepłukaniu naczynia zimną wodą.