Kawior uważa się za jedną z najwykwintniejszych przystawek na świecie. Obecnie jest szeroko dostępny, a chociaż nie kosztuje mało, podany nawet w niewielkiej ilości może dodać luksusowego wymiaru każdemu przygotowywanemu przez nas przyjęciu.
Oprócz niesamowitego smaku jest także bardzo bogaty w składniki odżywcze, w czym przewyższa zresztą każdy inny produkt rybny. Jest źródłem białka, które nasz organizm przyswaja bardzo łatwo, to także skarbnica aminokwasów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także sporych ilości witamin z grupy B i lecytyny. Nie każdy jednak wie, jak podawać kawior. Dlatego dzisiaj wyjaśniamy część wątpliwości związanych z tym zagadnieniem. Zapraszamy do lektury!
Istnieje kilka odmian kawioru. Warto wiedzieć, czym się różnią. Otóż kawior czarny to solona ikra jesiotrów i ogólnie ryb jesiotrowatych, kawior złocisty to ikra ryb dorszowatych, zaś kawior czerwony – łososiowatych. Najbardziej ceniony jest – o czym zapewne nie raz zdarzyło Ci się słyszeć – kawior czarny gruboziarnisty, zwłaszcza ze względu na swój wyjątkowy, luksusowy smak.
- Przechowywanie kawioru
Trzeba wiedzieć, iż kawior to produkt nietrwały oraz delikatny, dlatego należy kupować go rozważnie, aby nie trafić na produkt nieświeży. Zawsze wybieraj puszki czy słoiki, które są prawidłowo zamknięte, szczelnie dokręcone. Po otwarciu przechowuj kawior w temperaturze niższej niż 0 stopni Celsjusza i spożyj do 24 godzin – potem straci swoje
walory i zacznie się psuć!
- Podawanie kawioru
Kawior najlepiej smakuje mocno schłodzony. Podawaj go na przykład w szklanej miseczce, którą możesz dodatkowo umieścić w naczyniu z lodem – pomoże to zachować odpowiednią temperaturę produktu.
Z reguły kawior podaje się jako wykwintną przystawkę przed równie wyszukanym daniem głównym. Warto jest dodać do niego m.in. cienko pokrojone jasne pieczywo, a także masło i cytrynę pokrojoną w ćwiartki lub ósemki, gdyż właśnie z cytryną kawior smakuje naprawdę wybornie, jednak nie każdy lubi jej dodatek, dobrze więc, aby mógł sam zdecydować, czy i ile cytryny chce dodać do kawioru.
Możesz również podawać kawior nieco inaczej. Przygotuj małe kanapeczki posmarowane masłem, na każdą z nich nałóż nieco kawioru i ułóż je w stosik. Taka forma podawania kawioru stanowi samodzielną przekąskę, która świetnie będzie pasować np. do szampana.
Kilka ziarenek kawioru możesz również dodać do przystawki z połówek jaj ugotowanych na twardo, które polewa się majonezem i układa na liściach sałaty.
Do kawioru podawaj zimną wódkę czystą, wytrawny szampan lub chłodne białe wino, także koniecznie wytrawne.
Kawior z powodzeniem możesz też podać jako luksusowy dodatek do blinów.
Tagi:
- jak podawać kawior
- z czym jeść kawior
- jak podać kawior
- jak jeść kawior
- kawior jak podawać
- z czym podawać kawior
- kawior jak podac
- kawior z czym podawać
Miałam okazję dowiedzieć się, że kawior je się tylko i wyłącznie przy pomocy łyżeczki z masy perłowej ale to jak widać nie jest dość istotna informacja przy artykule o sposobie jego podawania :)
salatka zielona swieza,jajko na twardo,kawior i cytryna to dobry sposob na podanie kawioru i oczywiscie biale pieczywo.Mozna tez przygotowac inaczej :Zchleba pokrojonego na kromki grubosci 5 mm odciac skorki,z miekiszu wykrawac trojkaty,posmarowac cienka warstwa masla i schlodzic.na schlodzone maslo nalozyc warstwe kawioru.Przybrac obranymi ze skorki cienkimi czasteczkami plasterkow cytryny.Znakomity jest takze podawany na grznkach z bialego pieczywa posmarowanych cienka warstwa masla.