Mówi się, że mango to jeden z najsmaczniejszych owoców świata. Można spożywać je na surowo, dostępne jest także w puszkach, w postaci dżemów czy galaretek. Ma wieli miłośników i w sumie trudno się dziwić. Rośnie na wiecznie zielonych drzewach, uprawianych w Indiach już od 5 tysięcy lat. W najbardziej wiekowych księgach hinduskich nazywano je „owocem bogów”.
Nie każdy zdaje sobie sprawę, że można wyhodować swoje własne drzewko mango z pestki owocu zakupionego w markecie czy na bazarze. Najlepiej, aby owoc był dojrzały, lekko miękki, z jasną skórką, niegnijący. Jak posadzić pestkę, aby wyrosło z niej drzewko mango? Podpowiadamy dzisiaj. Zapraszamy do lektury!
Pestka mango z wyglądu przypomina nieco śliwkę i znajduje się we wnętrzu owocu. Jest sporych rozmiarów, silnie spłaszczona, z włóknami. Idealna do zasadzenia znajduje się w dojrzałych owocach. Przed zasadzeniem trzeba ją dobrze przygotować – oczyścić z miąższu i włókien, np. przy pomocy szorstkiej strony gąbki do naczyń, a następnie moczyć w wodzie o temperaturze około 20-25°C przez około 24 godziny.
Dopiero po takim przygotowaniu można ją wsadzić do ziemi. Wcześniej jednak warto naciąć skorupkę na długości około 5 mm lub przetrzeć ją papierem ściernym. Wszystko to ułatwi kiełkowanie, jednakże trzeba postępować ostrożnie, aby nie uszkodzić znajdującego się w środku migdału.
Pestkę wsadzamy szpiczastym końcem do góry. Przysypujemy ją do połowy torfem, a dno doniczki wyłożyć warstwą drenażu. Najlepiej sadzić mango pojedynczo, w dość sporych doniczkach.
Po posadzeniu pestki nakrywamy doniczkę folią, np. przezroczystą folią śniadaniową, w której wykonujemy kilka otworów. Dzięki nim stworzymy mikro szklarnię i zapewnimy roślinie wilgotność powietrza niezbędną do kiełkowania.
Po kilku tygodniach powinna pojawić się młoda kiełkująca roślina i będzie to moment, kiedy należy zdjąć folię z doniczki.
Doniczkę z młodą rośliną najlepiej postawić w ciepłym, nasłonecznionym miejscu i dbać o to, aby podłoże było stale lekko wilgotne, żyzne (np. mieszanina ziemi ogrodniczej, torfu i perlitu w proporcji 2:1:1, o pH między 5,5 a 7,5). Warto ją zraszać, najlepiej uprzednio przegotowaną i odstaną przez 24 godziny wodą.
Tagi:
- jak sadzić mango
- jak posadzić mango