Jak ugotować ryż?

Przed gotowaniem należy opłukać ryż. Na każdą szklankę ryżu  długoziarnistego  daj 1,5 szklanki wody. Brązowy ryż wymaga więcej  wody zaś  ryż krótkoziarnisty mniej. Ryż gotowany w większej ilości wody będzie  bardziej miękki i klejący, natomiast jeżeli dodamy mniej wody będzie bardziej sypki, idealny do sałatek z ryżem. Zagotuj ryż na średnim ogniu i nie przykrywaj go. Jak już zacznie się gotować zmniejsz ogień i przykryj pokrywką w taki sposób, aby para mogła swobodnie wychodzić.

Po kilku minutach od zagotowania sprawdź czy na ryżu robią się dziurki i „kratery”. Oznacza to, że cała woda została wchłonięta przez ryż.

Jeśli zobaczysz „kratery” wówczas przykryj garnek  szczelnie pokrywką. Ryż dogotuje się na parze. Pokrywka musi być ściśle dopasowana do garnka i ciężka, aby para nie mogła się wydostać.

Duś ryż pod przykryciem przez kolejne 15 min. Zamieszaj go widelcem i podawaj na gorąco.

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.