Przed gotowaniem należy opłukać ryż. Na każdą szklankę ryżu długoziarnistego daj 1,5 szklanki wody. Brązowy ryż wymaga więcej wody zaś ryż krótkoziarnisty mniej. Ryż gotowany w większej ilości wody będzie bardziej miękki i klejący, natomiast jeżeli dodamy mniej wody będzie bardziej sypki, idealny do sałatek z ryżem. Zagotuj ryż na średnim ogniu i nie przykrywaj go. Jak już zacznie się gotować zmniejsz ogień i przykryj pokrywką w taki sposób, aby para mogła swobodnie wychodzić.
Po kilku minutach od zagotowania sprawdź czy na ryżu robią się dziurki i „kratery”. Oznacza to, że cała woda została wchłonięta przez ryż.
Jeśli zobaczysz „kratery” wówczas przykryj garnek szczelnie pokrywką. Ryż dogotuje się na parze. Pokrywka musi być ściśle dopasowana do garnka i ciężka, aby para nie mogła się wydostać.
Duś ryż pod przykryciem przez kolejne 15 min. Zamieszaj go widelcem i podawaj na gorąco.