Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 15 dkg mąki
- cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Białka ubijamy na sztywno, na początku ubijania dodać szczyptę soli. Kiedy piana jest gotowa dosypywać po łyżce cukier, dalej ubijając. Wrzucić po jednym żółtku, ubić.
- Mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać.
- Wylać ciasto na blaszkę
- Wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest upieczone: jeśli nie lepi się do patyczka jest ok. Powinno być zarumienione z wierzchu i odchodzić od brzegów formy.
- Ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia w blaszce.
Dodatki zapachowe
Do biszkoptów najczęściej dodajemy cukier waniliowy, także aromaty: migdałowy, pomarańczowy i arakowy. Aromaty mają bardzo intensywny zapach, dlatego dodajemy je w niewielkich ilościach.