Wzbogacanie potraw o oleje – zwłaszcza te zdrowe i delikatne w smaku, pochodzenia roślinnego – to coraz częstsza praktyka w naszych domach.
Zdajemy sobie sprawę z tego, jak wartościowe mogą być one dla naszego zdrowia, zwłaszcza w porównaniu z tłuszczami pochodzenia zwierzęcego, zwiększającymi stężenie złego cholesterolu.
Przy wyborze oleju należy szukać takiego, który tłoczony był na zimno (z pierwszego tłoczenia). Dzięki temu mamy pewność, że nie został on poddany działaniu wysokich temperatur.
Nie warto przy kupowaniu oleju oszczędzać – oleje tańsze z reguły tłoczone są na ciepło i poddawane różnym zabiegom, które niszczą znajdujące się w nich cenne składniki odżywcze. W rezultacie otrzymujemy płynny tłuszcz, nie zaś prawdziwy, wysokojakościowy produkt.
Dobry olej to olej wyprodukowany z surowca wysokiej klasy, poddany działaniu technologii dobrej jakości.