Jak wybrać olej?

Wzbogacanie potraw o oleje – zwłaszcza te zdrowe i delikatne w smaku, pochodzenia roślinnego – to coraz częstsza praktyka w naszych domach.

Zdajemy sobie sprawę z tego, jak wartościowe mogą być one dla naszego zdrowia, zwłaszcza w porównaniu z tłuszczami pochodzenia zwierzęcego, zwiększającymi stężenie złego cholesterolu.

Jak wybrać olej? – wskazówki 

Przy wyborze oleju należy szukać takiego, który tłoczony był na zimno (z pierwszego tłoczenia). Dzięki temu mamy pewność, że nie został on poddany działaniu wysokich temperatur.

Nie warto przy kupowaniu oleju oszczędzać – oleje tańsze z reguły tłoczone są na ciepło i poddawane różnym zabiegom, które niszczą znajdujące się w nich cenne składniki odżywcze. W rezultacie otrzymujemy płynny tłuszcz, nie zaś prawdziwy, wysokojakościowy produkt.

Dobry olej to olej wyprodukowany z surowca wysokiej klasy, poddany działaniu technologii dobrej jakości.

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.