Uwielbiasz faworki? Dzisiaj mamy dla Ciebie prosty i szybki przepis na tę słodką przekąskę.
Do zrobienia faworków potrzebujemy ok. 25 dag mąki, 1 łyżkę cukru pudru, 3 dag masła, 1 jajko, 1 żółtko, 1 łyżkę 6-procentowego octu oraz 3 łyżki śmietany.
Ciasto najlepiej wyrabiać na stolnicy. Na początku należy przesiać mąkę oraz cukier puder. Dodać miękkie masło, posiekać z mąką, delikatnie skropić octem, wbić jajko i żółtko, a następnie dodając śmietanę zagnieść ciasto. Powinno być tak samo gęste jak ciasto na pierogi.
Wyrobione ciasto trzeba przykryć misą i pozostawić na 30 minut. Po upływie tego czasu można zabrać się za rozwałkowywanie. Tak przygotowany płat ciasta pokroić na pasy o szerokości ok. 3 cm, a następnie ciąć je na kawałki w kształcie rombu o długości 10-12 cm. Należy ponacinać je w środku, a przez powstały otwór przewlec jeden koniec i tak uformowane faworki wkładać pojedynczą warstwą do rondla z rozgrzanym tłuszczem. Najlepiej użyć do tego smalcu (ok.50-75 dag).
Faworki smażyć z obu stron na piękny złocisty kolor.
Po usmażeniu należy je odsączyć na sicie i ułożyć na dużym półmisku.
Na etapie końcowym posypać gotowe faworki cukrem pudrem bądź cukrem waniliowym.