Jeśli chcemy samodzielnie przygotowywać jogurty w domu możemy kupić specjalne specjalne urządzenie, tzw. jogurtownicę, która bardzo ułatwia i przyspiesza proces produkcji jogurtu w domowych warunkach. Jeśli jednak nie stać nas na zakup jogurtownicy, możemy zrobić jogurt bez jej użycia. Chociaż będzie to wymagało więcej naszego czasu i zaangażowania, warto zrobić własny, domowy, pyszny jogurt.
Składniki jogurtu domowego:
1 litr mleka świeżego lub z kartonu 3,2%,
2 stołowe łyżki jogurtu naturalnego,
owoce (truskawki, maliny, brzoskwinie, banan),
płatki owsiane, zarodki pszeniczne, nasiona lnu.
Wykonanie:
Świeże mleko zagotuj i schłodź do temperatury ok. 40 stopni. Z kolei mleko UHT – z kartonu możesz tylko podgrzać do temperatury 40 stopni.
Do mleka dodaj powoli jogurt naturalny. Składniki dokładnie wymieszaj. Przygotowaną mieszaninę odstaw w ciepłe miejsce na czas ok. 6 godzin. Ważne jest by jogurt utrzymał temperaturę ok. 30 stopni. Niższa temperatura wydłuży proces fermentacji mlekowej, nawet do 24 godzin.
Gotowy jogurt możesz zagęścić mlekiem w proszku i ponownie dobrze wymieszać. Do jogurtów pitnych nie musisz dodawać już mleka w proszku. Przygotowany jogurt schłodź w lodówce. Przed spożyciem możesz do niego wrzucić ulubione owoce lub płatki.
Jak zrobić jogurt – wideo porady
Przepis na domowy, pyszny jogurt naturalny